Genootschap Kunstliefde

in het Centraal Museum en in het Dutch Design Center

Uitgever: Optima, Vianen

Publicatiedatum: 2007

ISBN: 9789076940465

Aantal pagina’s: 133

Functie: Auteur

Werkzaamheden: Teksten schrijven

Catalogus ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Utrechtse genootschap Kunstliefde. Verschenen tijdens de tentoonstelling Genootschap Kunstliefde 1807-2007 – Nieuw ontmoet oud in het Centraal Museum Utrecht en het Dutch Design Center van 16 juni tot 15 juli 2007.

Kunstenaars als Sybold van Ravesteyn, Joop Moesman, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Dirkje Kuik en Willem van Leusden waren ooit aangesloten bij het genootschap Kunstliefde. Hun werk maakt nu deel uit van de collectie van het Centraal Museum. Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum gingen twintig leden van Kunstliefde de dialoog aan met werken van oud-leden uit de collectie van het Centraal Museum. Daardoor geïnspireerd maakten zij een nieuw werk.

Zo presenteerde Adriaan Manten bijvoorbeeld een hommage aan Bertus Jonkers, fotografe Diana van der Ley gaf een ander beeld van een ‘optocht’, reagerend op het schilderij Sanssouci van Dolf Zwerver en schilder Nico Heilijgers beziet het zelfportret van Joop Moesman in een nieuw perspectief. Uit deze nieuwe werken spreekt vaak een bewondering voor de kunstenaar of een persoonlijke fascinatie voor het onderwerp. Het resultaat is een rijke verzameling van hedendaagse kunstwerken, waarin elk van de deelnemende leden een eigenzinnige draai geeft aan de collectiestukken van het Centraal Museum.